Veelgestelde vragen

Welke systemen zijn er voor zonnepanelen?

In de PV-techniek kennen we drie soorten installaties:

  • Conventioneel string-systeem.
  • Systeem met optimizers (SolarEdge).
  • Systeem met micro-omvormers (Enphase).

Conventioneel systeem

Bij een conventioneel systeem wordt elk zonnepaneel rechtstreeks aan het volgende geschakeld. De zonnepanelen staan dus in serie, en vormen samen een stroomkring. Dit kan worden vergeleken met de lampjes van een klassieke lampjesslinger in een kerstboom. Bij een serieschakeling moet de elektrische weerstand van elke afzonderlijke component bij elkaar worden opgeteld. Het paneel dat de minste energie levert op een bepaald moment van de dag (en de hoogste weerstand heeft), beïnvloedt dus de opbrengst van de andere panelen. Echter, dit systeem hoeft niet direct als minder goed te worden beschouwd. Het is vaak de goedkoopste oplossing, en is het meest geschikt voor installaties waarbij de panelen allemaal op hetzelfde dakvlak liggen, in dezelfde richting.
Er zal een omvormer geplaatst worden op een geschikte en gewenste plek in uw huis. Wat een omvormer doet, is o.a. een optimale spanning regelen voor de hele installatie, de gelijkspanning van het dak omzetten in wisselspanning, en de monitoringsgegevens bijhouden. Zie ook wat doet een omvormer.

Optimizers (SolarEdge)

Bij dit systeem wordt onder elk zonnepaneel een apparaatje bevestigd, een zogenaamde optimizer. Deze optimizers staan in serie, en de zonnepanelen staan parallel ten opzichte van elkaar. Wanneer een paneel minder energie levert, zal zijn optimizer de spanning boosten. Elke optimizer geeft zo een uniforme spanning, waardoor de weerstand in de stroomkring tot een minimum wordt beperkt. De omzetting van de gelijkspanning naar wisselspanning wordt centraal geregeld door een omvormer, die op zijn beurt kan communiceren met elke optimizer.
Bovendien kunt u voor elk zonnepaneel afzonderlijk de monitoringsgegevens bekijken. Dit systeem wordt het meest gekozen, voornamelijk bij particuliere installaties. Het is zeer geschikt voor een installatie die over meerdere dakvlakken ligt, of die gedurende de dag soms last heeft van schaduw.

Micro omvormers (Enphase)

Bij een systeem met micro omvormers wordt onder elk zonnepaneel een kleine omvormer geplaatst. Deze apparaatjes zetten de gelijkspanning van elk paneel om in wisselspanning. Dit gebeurt dus op het dak, en er hoeft dus geen centrale omvormer te worden geplaatst. Wél is het nodig om in uw meterkast een monitoringsmodule te installeren. Deze module communiceert met de micro omvormers, waardoor ook bij dit systeem de monitoringsgegevens per paneel kunnen worden bijgehouden. Elke micro omvormer kan alleen de gelijkspanning van zijn eigen paneel regelen, waarna deze spanning direct wordt omgezet in wisselspanning. Hier gebeurt de optimalisatie dus voornamelijk in het wisselspanningscircuit.

Heeft u nog vragen?
Neem gerust contact met ons op voor uitleg en advies op maat.