Afgelopen jaar plaatste men 3,6 gigawatt aan zonnepanelen

Particulieren plaatsten in het afgelopen jaar aanzienlijk meer zonnepanelen. Als belangrijkste reden wordt gegeven dat het door de hoge energieprijzen extra interessant is geworden.
Ook zijn er steeds meer mensen die de knoop doorhakken en minder afhankelijk willen worden van gas. Bijvoorbeeld door elektrisch te gaan koken, of een airco aan te schaffen waarmee in de zomer kan worden gekoeld en in de winter elektrisch kan worden verwarmd.

“Elektrische auto als thuisbatterij”
Bovendien zijn er steeds meer elektrische auto’s die overdag moeten kunnen laden. Waardoor de behoefte aan elektriciteit alsmaar toeneemt. Veel elektrische auto’s zijn tevens geschikt om te dienen als thuisbatterij, als deze “bi-directional” zijn. De hoeveelheid energie in de batterij van een elektrische auto is enorm (bijvoorbeeld 60 kWh) in verhouding tot wat men op een avond thuis gebruikt. De auto kan overdag volladen met de energie van o.a. zonnepanelen. De energiebehoefte voor de avond kan uit de batterij van de auto worden gehaald. Zo werkt de auto als thuisbatterij, en wordt de piek van de zonne-energie overdag nuttig gebruikt.